De historie van:

Ruitersportvereniging “LR & PC De Gouden Adelaar”
Sportpark De Vinken
De Kronkels 6
3752 LM Bunschoten Spakenburg


De ruitersportvereniging “LR De Gouden Adelaar” is opgericht in Oktober 1946.
De naam van de vereniging is afgeleid van het wapen van de gemeente Bunschoten. Hierin is immers een geelkleurige Adelaar verwerkt. Het doel in 1946 was om het dagelijks werk te combineren met een hobby. Door de jaren heen had de vereniging verschillende plaatsen in Bunschoten waar werd gereden, zoals in de omgeving van de Blauwe Reiger en de sporthal de Kuil. Met de komst van de tractoren in de jaren 1970-1971 bij de boeren verdwenen er veel paarden. Bij de ruitersportvereniging is toen een herstart gemaakt met de pony‘s erbij. Zo werd het in 1972 "LR & PC De Gouden Adelaar". In die periode kwamen ook de twee vaandels. Met een groot aantal enthousiaste leden werd de ruitersport beoefend. Vaste grond werd gevonden op het sportpark de Vinken.

Een droom werd werkelijkheid in 1981 toen met een groep vrijwilligers, een overdekte rijhal met kantineaccommodatie gebouwd kon worden. Ook kwamen er een aantal stallen bij, die konden worden verhuurd aan leden. Dit onderkomen kreeg de toepasselijke naam ‘t Adelaarsnest.
Het doel van recreatiesport werd voor velen een wedstrijdsport. En wedstrijdsport op een landelijk hoog niveau, getuige de kampioenen van de regio en ook landelijk. De ruitersportvereniging is een levendige vereniging geworden met een actieve paard- en ponyclub. En zo groeide de accommodatie uit zijn jasje. De behoefte om binnen los te kunnen rijden tijdens de officiële wedstrijden werd steeds groter. De lessen zaten overvol en er was geen avond meer vrij om binnen te oefenen. Op 1 maart 2002 was het zover, de aannemer kon starten met de uitbreiding met een 2e rijhal. Enkele weken daarvoor waren de vrijwilligers al bezig geweest met de voorbereidingen. Zo is nu de beschikking over één hal van 20x60 meter en een tweede hal van 20x40 meter.